Powrót do: natraherbaty.pl >> Zielona herbata, Herbata owocowa >> Sencha Poziomkowa


[powiększ zdjęcie]

Sencha Poziomkowa

Sencha Poziomkowa jest japońską zieloną herbatą o przyjemnym owocowym aromacie.

Smak i aromat:

Orzeźwiający smak poziomek i wiórków kokosowych wspaniale współgra z krótkoparzoną zieloną herbatą. Optymalny dla niej czas parzenia to 3-4 minuty, ponieważ później nabiera cierpkiego smaku. Zarówno orzeźwiająca, jak i pobudzająca moc naparu sprawiają, że herbata idealnie pasuje na upalne, letnie poranki.

Właściwości:

Sencha poziomkowa swoje działanie zawdzięcza swojej podstawie, którą jest zielona herbata.

  • Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco, ponieważ zawiera dużo teiny. Z drugiego parzenia herbata nabiera właściwości uspokajająco-relaksujących, które zresztą niepasują do żywego aromatu napoju.

  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.

  • Jest bogata w fluor, chroni zęby przed próchnicą.

  • Zawiera duże ilości witamin C, E, B oraz soli mineralnych.

  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.

  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

  • Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu

  • Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

Autor: Siem

Sencha Poziomkowa parzenie:

Aby uzyskać delikatny, łagodny smak wystarczy wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki i zalać wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Parzyć przez 3-4 minuty.

<< Czytaj jeszcze raz: Sencha Poziomkowa

Sencha Poziomkowa opinie:

Ocena smaku dostępna jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Zaloguj się lub załóż konto

Możliwość wystawiania komentarzy przeznaczona jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Zaloguj się lub załóż konto

Zobacz także:

Bancha to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat w Japonii. Produkowana jest z krzewów gatunku Camellia Sinensi, tych samych co Sencha. W odróżnieniu jednak od swojej kuzynki wytwarza się ją z liści pochodzących z późnych zbiorów.
Jade Pillar jest naturalną, niearomatyzowaną herbatą chińską składającą się z aksamitnych liści młodych krzewów herbacianych.
Pełna tradycji i różnych zwyczajów szlachetna herbata zacieniana o wykwintnym smaku, podawana w małych czarkach tylko na specjalne okazje. Poznaj sekret jej powstawania i bogate właściwości.