Powrót do: natraherbaty.pl >> Czerwona herbata >> Pu-erh Gniazda

Pu-erh Gniazda

Lecznicze własności czerwonej herbaty ukryte w sprasowanej formie gniazdka pu-erh... Jak parzyć sprasowaną herbatę pu erh?

Pochodzenie

Chińską (prowincja Yunnan) herbatę pu-erh w na koniec procesów produkcyjnych rozmiękcza się pod wpływem pary wodnej, a nasępnie prasuje uzyskując charakterystyczne dla "pu erh gniazda" kształty.

Smak i aromat:

Napar uzyskany po zaparzeniu tego rodzaju herbaty czerownej ma bardzo intensywny, ziemisty smak i kolor. Z gorącej filiżanki czaju unosi się charakterystyczny dla pu-erh zapach.

Właściwości:

Herbata pu erh gniazda posiada wszystkie dobroczynne właściwości herbaty czerwonej. Dla przypomnienia:

  • pu erh to herbata odchudzająca, ponieważ reguluje przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych i redukuje poziom tłuszczów we krwii(w tym także cholesterolu),
  • zawiera dużo fluoru, który pomaga w walce z próchnicą,
  • pozytywnie wpływa na krążenie krwii,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • łagodzi objawy spożycia za dużej ilości alkoholu.

Autor: Siem

Pu-erh Gniazda parzenie:

Herbata pu-erh gniazda daje bardzo intensywny napar, dlatego z jednej sztuki można zaparzyć cały dzbanek napoju. Parzenie powinno odbywać się w niemalże wrzącej wodzie przez 5-7minut.

<< Czytaj jeszcze raz: Pu-erh Gniazda

Pu-erh Gniazda opinie:

Ocena smaku dostępna jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Zaloguj się lub załóż konto

Możliwość wystawiania komentarzy przeznaczona jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Zaloguj się lub załóż konto

Siem

Pomimo, że chyba źle ją zaparzyłem, to dla mnie herbatka ta ma stanowczo zbyt mocny aromat.

Data: 2009-12-16

Zobacz także:

Pu-erh grejfrut to cytrusowa wariacja smakowa czerwonej herbaty, która wyjątkowo dobrze orzeźwia i gasi pragnienie.
Pu Erh Toledo jest ciekawą kompozycją smakową rooibosa, czerwonej herbaty i zawartych w niej owoców.
Cytrynowy John zrównał sobie rzesze fanów głównie przez swój intensywny zapach owoców kandyzowanych.