Powrót do: natraherbaty.pl >> Herbata na zdrowie >> Herbata LaPacho


[powiększ zdjęcie]

Herbata LaPacho

Chociaż są dowody na to, że Inkowie już przed wiekami wykorzystywali LaPacho w ziołolecznictwie to roślina ta zrobiła karierę w światowej medycynie naturalnej dopiero w latach pięćdziesiątych XX w.

La Pacho jest długowiecznym drzewem porastającym zbocza Andów (Ameryka Południowa). Potrafi przeżyć tam nawet 700 lat. Herbata LaPacho (właściwie nie jest to herbata) jest brązowym, napojem o ziołowym aromacie i smaku podobnym do rumianku lub anyżku - zdania są podzielone.

Lapacho określa się również jako "Herbata Inków", PAU d'ARCO, Tacheebo lub Ipe Roxo.

Właściwości

  • Duża zawartość żelaza, wapnia, manganu i magnezu.

  • Pobudza żołądek do emisji soków trawiennych.

  • Napar bogaty w lapachol - środek stosowany w leczeniu raków złośliwych.

  • Oczyszcza organy wewnętrzne i krew z toksyn.

  • Ma działanie antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne.

  • Obniża poziom cukru we krwii.

  • Stosowany w walce z pasożytami.

  • Wspomaga leczenie chorych na leukemię, niedokrwistość, stwardnienie tętnic, alergię, grzybicę, astmę, nieżyty oskrzeli i żołądka, zapalenie wątroby i nerek, owrzodzenie dwunastnicy.

Przeciwskazania:

La Pacho nie powinno być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe!

Na początku przyjmowania mogą wystąpić nudności i bóle brzucha - z czasem powinny ustąpić, ponieważ są one wynikiem detoksyfikacji organizmu. Jeżeli jednak po paru dniach nie ustąpią należy odstawić napar.

Autor: Siem

Herbata LaPacho parzenie:

Na każde 200ml wody przypada jedna łyżka kory.
Wodę zagotować, dodać korę i na wolnym ogniu dalej gotować przez 10-15minut. Następnie odcedzić.

Aby zauważyć efekty należy pić dwie szklanki dziennie.

<< Czytaj jeszcze raz: Herbata LaPacho

Herbata LaPacho opinie:

Ocena smaku dostępna jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Zaloguj się lub załóż konto

Możliwość wystawiania komentarzy przeznaczona jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Zaloguj się lub załóż konto

Zobacz także:

Herbata z melisy używana jest od czasów antycznych aż po dzisiejszy dzień jako naturalny środek uspokajający, relaksacyjny i nasenny. Melisa w torebkach jest łatwo dostępna i można ją kupić niemalże w każdym sklepie na stoisku z herbatą.
Herbata z mniszka lekarskiego znanego także jako mlecz polny albo mniszek pospolity należy do herbat ziołowych - naparów. Stosowana jest w czasie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, oskrzeli i gardła.
Mroźny, zimowy wieczór... Czujesz się zziębnięty, przygnębiony, a może przeziębiony. Taki stan ducha najlepiej poprawi herbata z prądem czyli rozgrzewająca herbata z rumem.