Powrót do: natraherbaty.pl >> Zielona herbata >> Gyokuro Szlachetne krople rosy

Gyokuro Szlachetne krople rosy

Pełna tradycji i różnych zwyczajów szlachetna herbata zacieniana o wykwintnym smaku, podawana w małych czarkach tylko na specjalne okazje. Poznaj sekret jej powstawania i bogate właściwości.

Gyokuro („Szlachetne krople rosy”) jest jedną z najwykwintniejszych herbat zielonych, w wielu krajach uważana za najlepszą na świecie. Jest japońskim specjałem, z którym wiążą się do dnia dzisiejszego pielęgnowane tradycje. Gyokuro uznawana jest za najdelikatniejszą z herbat sypanych.

Pochodzenie i sposób produkcji

Obecnie największe plantacje (ponad 50% wszystkich herbat Gyokuro) znajdują się na wyspie Kyushu, w prowincji Fukuoka.

Herbata powstaje na wysokogórskich terenach, w okresie wiosennym. Na około 20 dni przed zbiorami, w czasie dojrzewania, rozkładane są nad krzewami maty bambusowe. Dzięki temu do młodych, jeszcze nie rozwiniętych pączków liści dostarczane jest światło w minimalnej ilości.

Przytłumione światło nie niszczy garbników i zwiększa absorpcję chlorofilu przez listki, co sprawia że ich kolor jest mocniejszy i wyrazistszy, a smak słodszy i łagodniejszy. Teanina zmienia się wtedy w L-Teaninę, która łagodzi napięcia emocjonalne i działa odprężająco.

Wysuszone i pozwijane liście swoim kształtem przypominają lśniące, ciemnozielone igiełki.

Smak i aromat

Napar Gyokuro ma jasnozielony kolor, o lekko słodkim, kwiecistym aromacie, niemalże w zupełności pozbawiony goryczy, bardzo charakterystycznej dla herbaty zielonej.

Właściwości herbaty Gyokuro:

  • stymuluje pracę mózgu i układu nerwowego,
  • posiada silne właściwości bakteriobójcze,
  • doskonale wpływa na cerę,
  • wysoka zawartość L-teaniny (organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów występujący niemalże tylko w herbacie zielonej), która:
  • spowalnia proces wchłaniana kofeiny do organizmu, przez co zmniejsza jej dawkę,
  • pobudza emitowanie fal mózgowych alfa, prowadząc do stanu głębokiego relaksu i jednocześnie czujności umysłowej,
  • jest naturalnym środkiem uspakajającym i relaksującym, stabilizuje nastrój, zmniejsza odczuwanie stresu i niepokoju,
  • wpływa na poziom serotoniny i dopaminy,
  • obecnie L-teanina wchodzi w skład wielu suplementów diety.

Autor: Atka

Gyokuro Szlachetne krople rosy parzenie:

Gyokuro wymaga użycia wody o temperaturze nie wyższej niż 60°C, parzenie ok. 1-1,5 minuty. Z porcji suszu można przyrządzić kolejne 3-4 napary.
Herbata podawana jest zazwyczaj po jedzeniu.

<< Czytaj jeszcze raz: Gyokuro Szlachetne krople rosy

Gyokuro Szlachetne krople rosy opinie:

Ocena smaku dostępna jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Zaloguj się lub załóż konto

Możliwość wystawiania komentarzy przeznaczona jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Zaloguj się lub załóż konto

Zobacz także:

Bancha to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat w Japonii. Produkowana jest z krzewów gatunku Camellia Sinensi, tych samych co Sencha. W odróżnieniu jednak od swojej kuzynki wytwarza się ją z liści pochodzących z późnych zbiorów.
Jade Pillar jest naturalną, niearomatyzowaną herbatą chińską składającą się z aksamitnych liści młodych krzewów herbacianych.
Sencha Poziomkowa jest japońską zieloną herbatą o przyjemnym owocowym aromacie.