Zielona herbata

Zielona herbata to jeden z najczęściej polecanych sposobów na odchudzanie bez negatywnych efektów. Wiesz jakie właściwości i sekrety jeszcze skrywa zielona herbata? Wiesz jaki wpływ wywiera na twój organizm?

 

Opis i proces produkcji zielonej herbaty:

Im więcej pijemy tej cenionej na całym świecie herbaty tym bardziej doceniamy cudowny smak i aromat zielonej herbaty.

Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.

Parzenie zielonej herbaty:

Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza.

Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75.

Niestety czas parzenia zielonej herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści tak i twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty.

Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).

Dobrze zaparzona herbatka ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat.
 

Zielona herbata właściwości:

  • Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.

  • Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.

  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

  • Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

  • Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki

  • Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.

  • Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.

  • Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.

  • Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

Artykuły związane z zielona herbata:

Kategorie: parzenie herbaty
Zielona herbata i jej parzenie. Parzenie zielonej herbaty nie należy do najłatwiejszych, dlatego w tym artykule chcielibyśmy podzielić się naszym doświadczeniem na ten temat. Liczymy także, że i wy za pomocą komentarzy podzielicie się z nami swoimi doświadczeniami.
 
 
Kategorie: zdrowie i uroda
Dobrze zaparzona zielona herbata potrafi postawić na nogi lepiej niż filiżanka porannej kawy.
 
 
Kategorie: zdrowie i uroda
Czy czasem po wyczerpującej pracy nie masz czerwonych, wyblakłych i podkrążonych oczów? Jeśli tak bywa to naucz się radzić sobie z tym problemem!
 
 
Kategorie: parzenie herbaty
Martini Code to orzeźwiający drink na bazie Martini Bianco i zielonej herbaty, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom Mojito.
 
 
Kategorie: parzenie herbaty
Chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o herbacie? Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu herbaty? I jak zadbać o to, żeby nie utraciła swojego aromatu?
 

<< Czytaj jeszcze raz: Zielona herbata

Zielona herbata gatunki:

Bancha to jedna z najpopularniejszych zielonych herbat w Japonii. Produkowana jest z krzewów gatunku Camellia Sinensi, tych samych co Sencha. W odróżnieniu jednak od swojej kuzynki wytwarza się ją z liści pochodzących z późnych zbiorów.
Jade Pillar jest naturalną, niearomatyzowaną herbatą chińską składającą się z aksamitnych liści młodych krzewów herbacianych.
Sencha Poziomkowa jest japońską zieloną herbatą o przyjemnym owocowym aromacie.
Pełna tradycji i różnych zwyczajów szlachetna herbata zacieniana o wykwintnym smaku, podawana w małych czarkach tylko na specjalne okazje. Poznaj sekret jej powstawania i bogate właściwości.
8 Skarbów Shaolin jest harmonijnie skomponowaną mieszanką ośmiu herbat zielonych o owocowej nucie aromatycznej.
Sencha ananasowa swoim smakiem i aromatem sprawia, że jest jedną z niewielu zielonych herbat, którym nie pasuje długie parzenie.
Sencha Zimowy Wieczór to ciekawa mieszanka smakowa lekko owocowej herbaty zielonej, która nadaje jej słodki aromat i zachęcający zapach.
Sencha Copacabana jest jednym z niewielu naturalnych afrodyzjaków o subtelnym smaku i aromacie.
China Sencha to herbata o wielu właściwościach leczniczych, przyjemnym smaku i aromacie, który zmienia się w zależności od sposobu parzenia.
Lemon China Sencha jest wspaniałą kompozycją pochodzącej z wczesnych zbiorów chińskiej Senchy z imbirem i skórką cytrynową. Przeczytaj o tym jak ją zaparzyć i jakie działanie ma twoja ulubiona herbatka.
Kofeina zawarta w herbacie Sencha Guarana jest znacznie łagodniejsza od tej zawartej w kawie, a substancje aktywne zielonej herbaty wspierają odchudzanie.
Poznaj sekrety parzenia Kukicha Shigure, tajemnice jej produkcji i wyjątkowe właściwości herbatki Kukicha.
Sencha lukrecja jest harmonijnym połączeniem chińskiej zielonej herbaty i kilku zaostrzających jej aromat dodatków.
Dowiedz się jak zaparzyć Gunpowder Temple of Heaven (Niebiańska Świątynia), jakie ma właściwości lecznicze i czemu zawdzięcza swoją nazwę.