Czerwona herbata

Czerwona herbata to podstawa diety osób, które zdecydowały się na odchudzanie. Z nami poznasz parzenie czerwonej herbaty, jej właściwości i działanie.

Opis i proces produkcji:

Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.

Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji.

Na szczególną uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu”. Pu-Erh, herbata, bez której mało kto potrafi sobie wyobrazić dietę odchudzającą w trakcie procesu produkcji nabiera wielu właściwości przyśpieszających nasz metabolizm, a co za tym idzie zwiększa spalanie tłuszczów.

Parzenie czerwonej herbaty:

Aby zaparzony napar zachował najlepsze wartości smakowe, swój unikalny aromat i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.

Otrzymany w ten sposób napar nie będzie miał gorzkiego posmaku, a smak i aromat staną się znacznie bardziej zmysłowe.

Właściwości czerwonej herbaty:

  • Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów.

  • Reguluje przemianę materii – reguluje masę ciała.

  • Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie.

  • Czerwona herbata jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny.

  • Zawiera znaczne ilości olejków eterycznych i białka.

  • Codzienna czarka czerwonej herbaty ma zbawienny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.

  • Zawarty w niej fluor pomaga chronić zęby przed próchnicą.

  • Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój.

  • Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma działanie moczopędne.

  • Wzmacnia organizm.

Artykuły związane z czerwoną herbatą:

Kategorie: zdrowie i uroda
Czy czerwona herbata to "dieta cud" dla każdego? Zdecydowanie nie, ponieważ nie ma jednego uniwersalnego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie znaczy to jednak, że popularny pu erh czy oolong nie działają...
 
 
Kategorie: tradycje i historia
Twórca herbaty w torebkach nie mógł nawet przypuszczać, że po wieku z jego wynalazku będzie korzystał niemal każdy, kto delektuje się aromatem herbaty.
 
 
Kategorie: parzenie herbaty
Chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o herbacie? Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu herbaty? I jak zadbać o to, żeby nie utraciła swojego aromatu?
 

<< Czytaj jeszcze raz: Czerwona herbata

Czerwona herbata gatunki:

Pu-erh grejfrut to cytrusowa wariacja smakowa czerwonej herbaty, która wyjątkowo dobrze orzeźwia i gasi pragnienie.
Pu Erh Toledo jest ciekawą kompozycją smakową rooibosa, czerwonej herbaty i zawartych w niej owoców.
Cytrynowy John zrównał sobie rzesze fanów głównie przez swój intensywny zapach owoców kandyzowanych.
Herbata pu-erh ognisty smok zyskała sobie szerokie grono miłośników głównie za sprawą smaku w którym harmonijnie współgrają ze sobą czerwona herbata i kwiatowo-owocowe dodatki.
Lecznicze własności czerwonej herbaty ukryte w sprasowanej formie gniazdka pu-erh... Jak parzyć sprasowaną herbatę pu erh?
Herbata pu erh medium jest jedną z najbardziej znanych herbat czerwonych. Poznaj jej smak i aromat, wyraź swoje zdanie o niej i dowiedz się jak wygląda parzenie herbaty pu-erh.