Czarna herbata

Czarna herbata nie będzie miała przed Tobą tajemnic! Zobaczysz, że parzenie czarnej herbaty to nic trudnego, poznasz jej właściwości i działanie.

Opis i proces produkcji czarnej herbaty:

Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling(północne Indie) i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.

Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej. Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu, jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.

Parzenie herbaty czarnej:

Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody doprowadzonej do stadium „białej wody”. Stadium „białej wody” to moment, gdy woda wrze już na tyle, że pęcherzyki pary nadają jej biały kolor. Nie można jednak przesadzić, ponieważ gdy wrzątek osiągnie zbyt wysoką temperaturę aromat naszej herbaty uleci wraz ze zbyt gwałtownie parującą wodą.

Zasada „miękkiej wody” nie dotyczy tu herbat z regionu Assam – susz lepiej parzy się w twardej wodzie.

Ilość suszu herbacianego zależy przede wszystkim od gatunku herbaty, dlatego robiąc zakupy zawsze pytaj o radę sprzedawcy. Jeśli jednak zapomnisz o tym to wsyp od połowy do jednej łyżeczki suchej herbaty na każde 0,2litra wody. Jedna łyżeczka w tym wypadku odpowiada 2,5g.

Jeśli parzysz herbatę w dzbanku lub czajniku dodaj dodatkową łyżeczkę na każdy litr naparu.

Niestety czas parzenia herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Średni czas parzenia herbaty w miękkiej wodzie to 3-4minuty. Ulega on wydłużeniu wraz ze wzrostem twardości wody i skróceniu wraz ze wzrostem rozdrobnienia herbaty.

Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Dobrze zaparzony napar można poznać po delikatnej piance na powierzchni, lekkim aromacie i pozbawionym goryczy smaku.
 

Właściwości czarnej herbaty:

  • Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.

  • Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych

  • Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

  • Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

  • Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

  • Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.

  • Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.

Artykuły związane z czarną herbatą:

Kategorie: zdrowie i uroda
Czy czasem po wyczerpującej pracy nie masz czerwonych, wyblakłych i podkrążonych oczów? Jeśli tak bywa to naucz się radzić sobie z tym problemem!
 
 
Kategorie: zdrowie i uroda
Chcesz mieć piękny i zdrowy uśmiech? Pij więcej herbaty - radzą medycy z Uniwersytetu Stanowego Illinois.
 
 
Kategorie: parzenie herbaty
Chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o herbacie? Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu herbaty? I jak zadbać o to, żeby nie utraciła swojego aromatu?
 
 
Kategorie: parzenie herbaty
Przepis na aromatyczną mrożoną herbatę, finezyjnie łączącą smaki kardamonu i wanilii. W połączeniu z niektórymi alkoholami tworzy orzeźwiającego drinka.
 

<< Czytaj jeszcze raz: Czarna herbata

Czarna herbata gatunki:

Mroźny, zimowy wieczór... Czujesz się zziębnięty, przygnębiony, a może przeziębiony. Taki stan ducha najlepiej poprawi herbata z prądem czyli rozgrzewająca herbata z rumem.
Mieszankę Chopin stworzono z myślą o smakoszach herbaty Cejlońskiej, którzy mają ochotę na owocową odskocznię od codzienności.
Earl Grey to jedna z bardziej znanych na świecie aromatyzowanych czarnych herbat. Jej cytrynowa wariacja: Earl Grey Lemon zachowała aromat i właściwości swojego pierwowzoru jednocześnie wzbogacając go o cytrusową nutę.
Subtelne działanie teiny zawartej w czarnej herbacie wzmocnione guaraną.
Poznaj sekrety parzenia herbaty malinowo-waniliowej, jej skład i sposoby podawania herbatki malinowo-waniliowej.
Poznaj sekrety parzenia czarnej herbaty, tajemnice jej produkcji i wyjątkowe właściwości czarnej herbaty.
Herbata jaśminowa daje napar o przyjemnym, kwiecistym zapachu, który w mgnieniu oka wypełnia całe pomieszczenie. Ma on właściwości uspakajające i relaksujące.
Herbata Imbirowa to skuteczne lekarstwo na przeziębienia i bóle gardła. Herbata z imbirem smakowo współgra z łyżką miodu.
Poznaj sekrety parzenia herbaty Spadająca Gwiazda, jej skład i miejsce skąd pochodzi.
Poznaj sekrety parzenia herbaty Rosyjska Karawana, jej skład i miejsce pochodzenia.
Poznaj sekrety parzenia herbaty Earl Grey, tajemnice jej produkcji i wyjątkowe właściwości Earl Ggrey'a.