W czym parzyć herbatę?

Dzbanki i zaparzacze do herbaty niewątpliwie cieszą oko swoim pięknem oraz różnorodnościom form. Właściwy dobór zaparzacza i imbryka podczas przygotowania napoju ma nie mniejszą wagę na aromat co właściwa temperatura i czas parzenia.

W imbryku

Parzenie herbaty w imbryku jest najłatwiejszym i najbardziej popularnym sposobem przygotowania naparu. Liście herbaty wystarczy wsypać do imbryka i zalać wodą o właściwej temperaturze. Ten sposób ma jednak dwa duże minusy. Pierwszym z nich jest oczywiście brak możliwości przerwania parzenia we właściwym momencie co powoduje, że napar często staje się zbyt mocny. Drugim problemem są unoszące się w napoju fusy, które wyglądają nieestetycznie i przeszkadzają w delektowaniu się naparem.

Wybierając w sklepie imbryk należy kierować się nie tylko estetyką wykonania, ale także kształtem "dzióbka". Źle wyprofilowany dzióbek będzie powodował rozlewanie się herbaty podczas nalewania. Warto też zwrócić uwagę na materiał z jakiego wykonany jest imbryk, ponieważ ma to wpływ na szybkość wychładzania naparu i przenoszenie się aromatu wcześniej parzonych herbat na kolejne. Najlepsze imbryki wykonane są z porcelany lub szkła. Odradza się zakup glinianych i ceramicznych, ponieważ psują one delikatny smak herbaty.

W dzbanku z zaparzaczem

Zaparzaczce zyskały sobie uznanie koneserów, ponieważ pozwalają na swobodny przepływ wody pomiędzy liśćmi. Zaparzacz zbudowany jest z dwóch części: obszernego sitka i wieczka. Wieczko zatrzymuje aromat i substancje czynne herbaty w napoju, dając tym samym napar o optymalnym smaku i właściwościach. Szczególnie jest to ważne podczas parzenia ziół i herbat aromatyzowanych.

W sitku

Plecione z naturalnych włókien, głębokie sitka zakłada się na kubku, wypełnia się suszem herbaty i zalewa wodą. Umożliwia to swobodne rozwijanie się liści i uzyskanie naparu o pożądanym aromacie. Jest to sposób parzenia ulubionej herbaty niewymagający szczególnych umiejętności i drogiego sprzętu.

W kubku z sitkiem

Kubek z sitkiem właściwie składa się z trzech części: kubka, dopasowanego do niego sitka i przykrywki. Taka budowa sprzyja w szczególności zaparzaniu ziół, ponieważ zapobiega ulatnianiu się substancji czynnych i wiąże je w naparze.

W dwóch czajniczkach

Niewątpliwą zaletą tego rozwiązania jest przerwanie zaparzania w momencie osiągnięcia przez napar pożądanego aromatu. Zapobiega to uzyskaniu zbyt mocnego napoju.

Parzenie herbaty w dwóch czajniczkach polega na zaparzeniu naparu w jednym z nich, a następnie przelaniu go do drugiego. Herbatę przelewa się przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć pływające fusy.

Rozwiązanie to ma jednak spore minusy. Pierwszym z nich jest konieczność posiadania i zmywania dodatkowego czajniczka. Drugim z nich jest złożoność procesu parzenia, ponieważ należy zadbać o ogrzanie drugiego czajniczka, gdy napar w pierwszym osiągnie optymalny aromat.

W czajniczku z wkładką

Czajniczek z dopasowanym do niego obszernym sitkiem ("wkładką") działa podobnie jak kubek z sitkiem. Pozwala jednak na zaparzenie większej ilości napoju. Liście mogą w jego wnętrzu swobodnie pływać i uwalniać swój aromat, a pokrywka zapobiega jego uciekaniu z naczynia.

Minusem jest jednak to, że czajniczek powinien być stosowany do jednego gatunku herbaty, ponieważ wyraźny aromat czarnej herbaty pozostanie w naczyniu i może zepsuć delikatny smak zielonej albo białej herbaty.

W papierowym filtrze

Niektórzy smakosze narzekają, że papierowe filtry psują smak herbaty. Może to i prawda, ale zmiana smaku jest niewątpliwie minimalna. Sposób ten jest jednak najbardziej higieniczny i wygodny, ponieważ podczas parzenia naparu wykorzystuje się nowy filtr.

W zamykanym sitku

Zamykane sitko służy do szybkiego parzenia herbaty sypanej tylko w jednej szklance. Jest ono niewątpliwie wygodne, ale zdarza się, że nadaje metaliczny posmak herbacie. Wyciąga się go ze szklanki za pomocą metalowego łańcuszka. Często sitka stają się drobnymi upominkami, ponieważ przybierają najróżniejsze kształty – od kuli, poprzez kostkę do gry aż do domku.

<< Czytaj jeszcze raz: W czym parzyć herbatę?

Opinie o artykule:

Możliwość wystawiania komentarzy przeznaczona jest jedynie dla zalogowanych użytkowników serwisu.
Zaloguj się lub załóż konto

Zobacz także:

Herbata Assam znana na całym Świecie ze swojego intensywnego, cierpkiego smaku i głębokiego aromatu traci swój charakter. Przynajmniej tak twierdzą jej plantatorzy.
Co jakiś czas docierają do nas wieści od naukowców z Uniwersytetu Newcastle. Tym razem świat obiegła wiadomość o wpływie zielonej i czarnej herbaty na procesy starzenia się mózgu.
Herbata na prezent to z pewnością strzał w dziesiątkę! Zestaw dobrych herbat będzie okazją dla obdarowanej przez Ciebie osoby do spróbowania czegoś wyjątkowego, odrobiny luksusu.
Działanie pokrzywy kiedyś doceniano w medycynie ludowej wielu regionów Europy i Azji. Dziś traktowana jest jako chwast, niechciany gość ogródka. Nie docenia się jej obfitości w mikroelementy, witaminy, kwasy organiczne i związki aminowe.
Chcesz mieć piękny i zdrowy uśmiech? Pij więcej herbaty - radzą medycy z Uniwersytetu Stanowego Illinois.
Martini Code to orzeźwiający drink na bazie Martini Bianco i zielonej herbaty, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom Mojito.
Czy czerwona herbata to "dieta cud" dla każdego? Zdecydowanie nie, ponieważ nie ma jednego uniwersalnego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie znaczy to jednak, że popularny pu erh czy oolong nie działają...
Twórca herbaty w torebkach nie mógł nawet przypuszczać, że po wieku z jego wynalazku będzie korzystał niemal każdy, kto delektuje się aromatem herbaty.
Chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o herbacie? Na co należy zwrócić uwagę podczas zakupu herbaty? I jak zadbać o to, żeby nie utraciła swojego aromatu?
Dobrze zaparzona zielona herbata potrafi postawić na nogi lepiej niż filiżanka porannej kawy.
Przepis na aromatyczną mrożoną herbatę, finezyjnie łączącą smaki kardamonu i wanilii. W połączeniu z niektórymi alkoholami tworzy orzeźwiającego drinka.
Czy czasem po wyczerpującej pracy nie masz czerwonych, wyblakłych i podkrążonych oczów? Okłady na oczy z herbaty pomogą Ci radzić sobie z tym problemem!
Skąd i od czego pochodzi nazwa naparu z liści herbacianego krzewu? Która forma jest poprawna „cherbata” czy „herbata”?
Zielona herbata i jej parzenie. Parzenie zielonej herbaty nie należy do najłatwiejszych, dlatego w tym artykule chcielibyśmy podzielić się naszym doświadczeniem na ten temat. Liczymy także, że i wy za pomocą komentarzy podzielicie się z nami swoimi doświadczeniami.